Akācijas sveķi jeb gummiarābiks

Gummi Arabicum, Acacia Senegal E414



Akācijas sveķus iegūst no dažādu sugu tropisko akāciju koku mizas izdalījumiem, tos smalki samaļot. Sveķi ir dažādās krāsās - no bezkrāsainas līdz brūnai, bez smaržas. Akāciju sveķus izmanto dažādās jomās. Tie darbojas gan kā saistviela, gan emulgators, gan biezinātājs un ir arī līmes izejviela. Glezniecībā tos izmanto akvareļu krāsu pagatavošanai, papīra ražošanā - kā aizsargkārtiņu. Pārtikas rūpniecībā gumiarābiks (pārtikas piedeva E 414) joprojām tiek izmantots kā biezinātājs dažādu gumijotu konfekšu, saldumu ražošanā, kā arī jogurtiem, lai iegūtu krēmīgāku struktūru. To pielieto arī kā dabīgu, līmējošu saistvielu sērkociņu, smaržkociņu un zāļu ripiņu ražošanā - gan dabīgam pārklājumam, gan arī kā saistvielu.


Pielietojums
Dekoratīvajā kosmētikā akācijas sveķus izmanto, lai uzlabotu tās noturību uz virsmas un nodrošinātu pigmenta noturību produktā – skropstu tušās, kontūrzīmuļos un šķidrajās kontūrlīnijās, un arī skatuves grimam. Skropstu tušas vai tonālo krēmu bāzes sastāvā akācijas sveķi uz virsmas veido elastīgu, vienmērīgu klājumu, nodrošina pigmentu noturību un darbojas kā stabilizators. Skropstu tušas ar akācijas sveķiem ir dabīgi ilgstoši noturīgas, bet viegli nomazgājamas ar ūdeni.

Kopjošajā kosmētikā akācijas sveķi uzlabo emulsiju stabilitāti un darbojas arī kā biezinātājs. Uzlabo ādas mitruma līmeni un aizsargā pret mitruma zudumiem, nenosprostojot ādas poras un ļaujot tai elpot. Uzlabo ādas tvirtumu, izlīdzina tās virsējo slāni un vizuāli samazina sīkās grumbiņas. Izmanto pretgrumbu līdzekļos ādai ap acīm un lūpām, tūlītēja „liftinga“ efektam sejas kopšanas kosmētikā, kā arī krūšu un kakla ādas kopšanai. Īpaši ieteicams dažādā pretnovecošanās kosmētikā, sausai, dehidrētai, nogurušai ādai, acu, mutes, kakla un krūšu ādas izskata un stāvokļa uzlabošanai.

Apstrāde
Akācijas sveķi šķīst gan aukstā, gan karstā ūdenī, bet nevajadzētu pārsniegt 70 grādu temperatūru. Tos nevar izšķīdināt nedz eļļā, nedz spirtā. Akācijas sveķus iemaisa karstā ūdenī vai arī pievieno aukstam un maisot uzkarsē līdz tie pilnībā izšķīst un veido konsistenci. Ja šķīdina aukstā ūdenī, tad ļauj tiem kādas 15 minūtes uzbriest, līdz turpina apstrādi.


Daudzums
Līdz 25% no kopējā daudzuma dekoratīvajā kosmētikā noturības, līmējošā un stabilizējošā efekta panākšanai.

Līdz 3 % no kopējā daudzuma kopjošajā kosmētikā kā aktīvā un ādas stāvokļa uzlabojoša sastāvdaļa.


Pielietojuma ieteikumi
Akācijas sveķi ir brīvi kombinējami ar citām izejvielām, konservantiem un biezinātājiem.
Tos var izmantot arī stērķeles vietā, dažādu mežģīņadījumu vai tamborējumu iestīvināšanai.
Vēl viens interesants pielietojums ir skatuves grima gatavošana, jo akācijas sveķi padara grimu noturīgu pret berzi, bet viegli nomazgājamu ar ūdeni. Krāsaina grima pagatavošanai 15 gramiem pašu gatavota krēma pievieno 1 mērkaroti (2,5 ml) akācijas sveķu pulvera, kā arī 15 pilienus glicerīna un 3-4 mērkarotes vizlas vai mazāku daudzumu pigmentu, līdz iegūst vēlamo krāsu.

 

 

Receptes ierosmei

Liftinga serums ādai zem acīm

Vienkārša skropstu tuša

News

Mar
8
Jauna informācija sadaļā "Veselība".

May
28
Pievienota jauna sadaļa "Melno ķimeņu eļļa suņiem".

May
28
Jauna informācija sadaļā "Mājdzivnieku kopšanai".

May
28
Pievienota jauna sadaļa "Nīma eļļa zirgiem".

Sep
24
Jauna informācija sadaļā "Priekšzinātājiem".

Seko Mums:
Pierakstīties jaunumiem:
Jūsu E-pasts:


Sadarbības Partneri:
Rudra