Glicerīns
INCI: Glycerin
   

Glicerīns var būt gan augu, gan dzīvnieku, gan arī ķīmiskas izcelsmes. Ķīmiski glicerīns ir viens no spirtiem. Tas veido visu tauku molekulu kodolus un ir atrodams visās augu un dzīvnieku šūnās. Parasti trīs taukskābes ir saistītas ar glicerīna kodolu un tos sauc par triglicerīdiem. Dabīgo glicerīnu iegūst galvenokārt no kokosa eļļas. Tiek atdalīts dabīgais glicerīns - virspusē peld stingras ziepes, apakšā atrodas sārms, kas satur glicerīnu. Ūdeni nesaturošs glicerīns ir dzidrs, sīrupveida šķidrums, kam ir spēcīgas ūdeni piesaistošas īpašības. Tirdzniecībā pieejamais glicerīns satur apmēram 15% ūdens (tas ir 85% glicerīns), bet ir nopērkams arī tīrs 99,5% glicerīns. To varētu izmantot arī kā cukura aizvietotāju, jo glicerīns vienmēr satur apmēram 60% niedru cukura saldumu. Saldā garša glicerīnam devusi arī tā vārdu, grieķiski 'glykys' nozīmē salds. Lai gan, šķidrumu paberzējot pirkstos, tas liekas eļļains, glicerīnu nevar izkausēt taukos un eļļā. Turpretī ar ūdeni un spirtu glicerīnu var sajaukt vēlamās proporcijās.
 

Pielietojums

Tas ir piemērots gan roku kopšanas produktiem, gan arī augstvērtīgām, kopjošām emulsijām, piemēram, sejas krēmiem. Glicerīns rada ļoti patīkamu, mīkstu sajūtu uz
ādas un palīdz saglabāt mitruma līmeni ādā. Pamatojoties uz glicerīna spēcīgo higroskopisko iedarbību, lielās devās tas var iedarboties žāvējoši. Tā kā sajūtas ir ļoti individuālas, optimālo devu izvēlieties uzmanīgi. Pētījumi pierāda, ka 5% glicerīna koncentrācija ir mitrinošāka par 10% koncentrāciju. No tā izriet, ka, sākot ar 10% koncentrāciju emulsijās, glicerīna iedarbība var būt žāvējoša, kas ādai nav vēlama. Vislabāko mitrinošo efektu glicerīns veic kombinācijā ar urea.

Otra glicerīna labā īpašība ir tā, ka tas,
pievienots kosmētikas produktiem, veido izteiktu ādu aizsargājošu slāni. Piemēram, glicerīnu pievienojot spēcīgu tenzīdu maisījumiem šampūnos un dušas želejās, šie kosmētiskie produkti ir būtiski draudzīgāki ādai, nekā bez šīs piedevas. Āda daudz labāk raga slānī notur ūdeni, līdz ar to ir labāk mitrināta, kā arī nepārtraukti atjauno aizsargkārtiņu. Tāpēc glicerīnu izmanto arī sejas tonikos, ko lieto pēc sejas tīrīšanas, lai atjaunotu aizsargkārtiņu.

Apstrāde

Glicerīnu izmanto kā mitrinošu aktīvo vielu sausai, mitrumu zaudējušai ādai dažādos ādas kopšanas produktos, kā arī matu kopšanas kosmētikā. Attīrošajos produktos, kā šampūni un dušas želejas, glicerīns mīkstina virsmaktīvo vielu iritatīvo iedarbību uz ādu.

Glicerīnu izšķīdina ūdens fāzē. Tas nav karstumjūtīgs un labi sajaucas visās vēlamajās koncentrācijās (kā jau minēts,
ieteicams līdz 10%). Savu ūdeni piesaistošo īpašību dēļ glicerīns jūtami stabilizē emulsiju struktūru un uzlabo to konsistenci. Koncentrācijā 3-5 % glicerīns nodrošina labu mitrinošo efektu, kā arī nevainojamu ādas panesamību. Lielākā koncentrācijā var būt lipīga sajūta uz ādas, īpaši ja receptes sastāvā ir vēl arī kāds biezinātājs. Labāk glicerīnu kombinēt ar citiem mitrinošiem komponentiem, piemēram, urea.
 
 
Lietošana: kosmētiskajos produktos kā mitruma uzturētājs, piemēram, dušas želejās, šampūnos, ķermeņa un sejas krēmos, zobu pastās, teātra grimā, matu želejās un matu lakās, lubrikantos un citos hidrogēlos.

 

Daudzums: 0,5 -5 %
 
 

News


Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Saules iedarbība uz ādu".

Jun
18
Jauna informācija sadaļā "Sauļojies droši un dabiski".

Mar
8
Jauna informācija sadaļā "Veselība".

May
28
Pievienota jauna sadaļa "Melno ķimeņu eļļa suņiem".

Seko Mums:
Pierakstīties jaunumiem:
Jūsu E-pasts:


Sadarbības Partneri:
Rudra