Vienkārša metode hidrolāta pagatavošanai

Smaržīgus, svaigus, aromātiskus Hidrolātus katrs var mājas apstākļos pagatavot pats. Tik, cik nepieciešams ikdienas vajadzībām,  ar šo metodi pietiks. Protams, lieliem daudzumiem šī metode nebūs piemērota.

Hidrolātus, jeb tos vēl sauc par destilātiem, gatavo tvaicējot ūdeni caur sasmalcinātām auga daļām. Tos var gatavot praktiski no visiem augiem, no kuriem ir sastopamas arī ēteriskās eļļas. Veikalos nopērkamie hidrolāti ir ēterisko eļļu ražošanas blakus produkts. Īsti Hidrolāti ir salīdzinoši dārgi. Tā saucamos ziedūdeņus, ko iespējams iegādāties par samērā lētām cenām, iegūst ūdenim pievienojot ēteriskās eļļas. Arī calendulas veikaliņā šobrīd nav nopērkami Hidrolāti, bet ziedūdeņi. 

Katra auga hidrolātam ir praktiski tādas pašas īpašības un iedarbība kā auga ēteriskajai eļļai, protams, mazākā intensitātē. Hidrolātu gatavošanai derīgi gan kaltēti gan arī svaigi augi. Svaigi augi būs vajadzīgi lielākos daudzumos.

Šeit ir fotopiemērs un apraksts vienkāršai metodei, kā katrs mājas apstākļos var pagatavot sev svaigu, smaržīgu hidrolātu.

Nepieciešamie darba piederumi:
- katliņš, ar augstām malām
- tvaicējamais trauks (ja ir tvaicējamais katls, var izmantot arī to)
- plata bļoda ar pēc iespējas apaļāku dibenu
- maza stikla bļodiņa
- ledus gabaliņi
- karstumizturīgs stikla trauks vai mērglāze, gatavā hidrolāta straujai atdzesēšanai
- sasmalcināti augi (svaigi augi 1:1, kaltēti augi 1:2 rēķinot uz vēlamo gatavo rezultātu)



Augu daudzums: 5-6 pilnas saujas sasmalcinātu augu. No tiem varēs pagatavot apm. 100 ml aromātiskā hidrolāta. Parasti pietiek ar vienu destilēšanas reizi, bet ja gatavais hidrolāts šķiet parāk maigs un ir vēlēšanās iegūt stiprāku, aromātiskāku, tad gatavo hidrolātu lej vēlreiz katlā, kurā jau ir ieliets nedaudz svaiga ūdens un atkārto destilēšanas procesu.

Sākam :)
Katliņā ielej nedaudz ūdeni, apmēram 200 ml



Tad ievieto tvaicējamo trauku, vai iekar sietu, ja izmantojas tvaicējamo katlu. Ūdens nedrīkst sniegties līdz tvaicējamā sietiņa apakšmalai, lai tajā ievietotie augi nemirktu ūdenī!





Tvaicējamā traukā ievieto sasmalcinātos augus.





Augu vidū izveido nelielu brīvu laukumiņu un tur ievieto mazo bļodiņu, kurā tiks uzkrāts gatavais destilāts. Bļodiņā nedrīkst iekļūt neviena auga daļiņa, citādi iznāks auga izvilkums, nevis destilāts.





Šai visai uzpariktei :) pa virsu liek bļodu ar ledus aukstu ūdeni, kam nepārtraukti jābūt aukstam. Tam nolūkam vēlams pa rokai turēt ledus gabaliņus. Bļodu ar ūdeni var iepriekš sasaldēt saldētavā, tad ledus aukstais ūdens pietiks visam destilācijas procesam.





Ik pa laiciņam paskatīties katlā, cik daudz destilāts ir jau sakrājies mazajā bļodiņā un vai katliņa dibenā netrūkst ūdens. Nekad neatstājiet šo procesu nepieskatītu. Destilācijas process ar šādu metodi ir ne ilgāks par 15 min., jo ilga karsēšana destilātam var nākt tikai par sliktu. Ieteikums: pirmās 5-7 min. tvaicēšanu veikt uz lielākās uguns, jeb maksimālā karstumā, tad apm. 5-6 min. uz mazākā karstuma, bet pēdējās 3-5 min uzgriezt uz kāda vidējā karstuma. Šajā laikā vajadzētu savākties apm. 100 ml destilātam. 

Kad destilācijas procesu esat beiguši, pēc iespējas ātrāk izņemtiet gatavo hidrolātu no katliņa, pārlejiet karstumizturīgajā mērglāzē  un ievietojies ātrai dzesēšanai bļodiņā ar ledus aukstu ūdeni. 




Gatavo hidrolātu varat drošības pēc konservēt ar apm. 12 % spirta (min.70 grādi). Tas ir, uz 100 ml vismaz 12 ml spirta. Hidrolātu var arī sasaldēt mazos kubiņos, arī tad paildzinās tā uzglabāšanas laiku. Nekonservētu to labāk neuzglabāt ilgāk par 6 mēnešiem istabas temperatūrā, bet ledusskapī tas var glabāties arī ilgāk. Vai hidrolāts vēl ir labs lietošanai, to var labi just arī pēc aromāta, tas ir svaigs un patīkams. Kad tas sāk ost pēc sastāvējuša ūdens vai maina savu aromātu, tad to labāk vairs nelietot. 



Gatavo hidrolātu sapildiet gaismu necaurlaidīgā pudelītē (vislabākās ir zilā vai violetā stikla pudelītes, bet der arī brūnais stikls), uz uzlīmītes uzrakstiet gatavošanas datumu. Hidrolātam ir vajadzīgs laiks lai iegūtu savu īsto aromātu. Gatavošanās laiks, atkarībā no auga, ir no 1 līdz pat 4 nedēļām.
 
Tas arī viss. Nu var izmantot gatavo dārgumu savu kosmētikas burvību gatavošanai, arī kā telpu aromatizētāju, ja to ielej pudelītē ar smidzinātāju. Jūs varat ļaut vaļu fantāzijai un veidot savas kompozīcijas, destilējot jau gatavus augu sajaukumus. 

Hidrolātus var izmantot arī pārtikā, pie ēdieniem, mērcēm, salātiem, dzērieniem. 

Lai izdodas daudz jauku, smaržīgu un garšīgu hidrolātu! :)
 
News

Mar
8
Jauna informācija sadaļā "Veselība".

May
28
Pievienota jauna sadaļa "Melno ķimeņu eļļa suņiem".

May
28
Jauna informācija sadaļā "Mājdzivnieku kopšanai".

May
28
Pievienota jauna sadaļa "Nīma eļļa zirgiem".

Sep
24
Jauna informācija sadaļā "Priekšzinātājiem".

Seko Mums:
Pierakstīties jaunumiem:
Jūsu E-pasts:


Sadarbības Partneri:
Rudra